Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Putování Lužickými horami (22.-26. 8. 2018)

Putování Lužickými horami (22.-26. 8. 2018)

Je to tady. Opět po roce vyrážíme vstříc dobrodružství v „divočině“. Tentokráte se vydáváme do Lužických hor. První den vyjíždíme z Pardubic směr Jablonné v Podještědí. Odtud nás čeká počáteční etapa našeho putování, která nás vede až k údolní nádrži Naděje. Vedro (35°C ve stínu) a těžké batohy prověřují naši fyzickou i psychickou odolnost. Vykoupaní ve vlastním potu, hladoví a žízniví konečně dorážíme na první místo pro nocleh, krásný bivak u potoka.  Vaříme, stavíme přístřešky z plachet a hlavně, koupeme se v chladné vodě.
V pátek zažíváme výraznou změnu počasí. Prší nám již ráno do balení věcí, i přes den se střídá mrholení  s větším deštěm. Místo vedra najednou jakoby mávnutím proutku řešíme to, jak zůstat v suchu a jak a čím se zahřát. Nenecháváme se odradit podmínkami a statečně putujeme směrem na vrchol Luž a dále až na zříceninu hradu Tolštejn. Večer již za soumraku rozbíjíme tábořiště u snad nejhezčího nádraží v ČR v Jedlové. Pod nataženými plachtami usínáme unaveni na vlhkém jehličí.
Poslední den našeho putování zdoláváme vrchol Jedlové, kde se kocháme nádhernými rozhledy a dobíjíme energii čokoládou. Poté pochodujeme směrem Rybniště a Krásná Lípa až do našeho cíle – do Rumburku. Třetí den se již projevuje únava a „opotřebení materiálu“, a tak se někteří členové výpravy odpojují a využívají vlaku ke zdolání posledních kilometrů cesty. Tímto gratulujeme vrcholovému družstvu ve složení Míra, Zdeňka a Vojta, kteří trasu zdolali celou pěšky! 
V Rumburku s vděčností přijímáme pohodlné zázemí místní fary spravované salesiány. Noc v teple a suchu dobíjí naše baterky. V neděli dopoledne balíme, „hodnotíme“ akci v cukrárně a vyrážíme domů do Pardubic.
Díky všem účastníkům, gratuluji ke zdolání trasy a ke zvládnutí poměrně náročných podmínek (přechod vedro – zima, sucho – všude mokro apod.). Myslím si, že si především nováčci odnášejí skutečně životní zážitek!

Aleš Kalina

 

Fotky z akce naleznete ZDE