Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Setkání absolventů 26. – 27.9.2015

Setkání absolventů 26. – 27.9.2015

Je sobota ráno. Konečně. Můj malý synek s radostným pokřikem startuje do nového dne a ještě neví, že se budou celý den hlídat s tátou, protože já odjedu po dlouhé době do Pardubic.
Už měsíc každý večer komunikuji s mladými lidmi, které jsem kdysi potkávala na „Kurzech přípravy na život“.  V současné době už jsou samostatní. Stojí na vlastních nohou a snaží se obstát ve světě. Kolegyně Káťa, která setkání absolventů organizuje již několik let, odchází na mateřskou a tak ji vlastně střídám...
A postupně přicházejí. Dospěli... Když mluví, je tolik znát, že už se několik let musí starat o sebe sami! Váží si pozornosti i pohoštění, které jsme pro ně s kolegyní Monikou připravily. Přicházejí odvážně se svými problémy. Často se mluví o dluzích. Přes veškerou přípravu řada z nich hned po odchodu z dětského domova podlehla „svodu“ snadno získaných peněz přes nějakou půjčku ve složité situaci. A za chvíli se zamotali do pořádných dluhů a někdy i exekucí bez toho, že by si půjčené peníze  jen trochu užili. Nebo se zaručili za úvěr kamarádovi či  původní rodině a ti dluh přestali splácet a tak s překvapením zjistili, co to vlastně podepsali...
Dnes většinou pracují, splácí, hledají si slušné bydlení. Ochotně si předávají praktické informace (pracovní agentury, jednání na úřadech, vlastní nastavení rozpočtu, atd.) a sdílí velmi cenné životní zkušenosti. Mezi jedenácti účastníky jsou i dva páry. Partnerství je velké téma, kterému se věnujeme hlavně večer. Téma Pět jazyků lásky v nás hezky rezonuje.
V neděli ráno nadchází loučení. Je nám spolu hezky a trochu se nám všem nechce z té milé, domácké atmosféry. Slibujeme si, že se třeba uvidíme v lednu na dalším setkání. A potom postupně odcházíme každý do své životní reality. Občerstveni, povzbuzeni, možná trochu radostnější a s dalším odhodláním.
Cítím vděk, že jsme se mohli setkat. Že jsem společně s mými kolegy z Centra Don Bosco součástí životů našich mladých přátel, kteří dnes reflektují, že jsme pro ně důležitým místem a důležitými lidmi, kteří je v životě mnohokrát „podrželi“.

Ivana Němcová

 

Fotky z akce naleznete ZDE